„Van egy stabil NB-s mag, melléjük érkeznek az újak, így biztosított a játékvezetői létszám.”

Miközben már a 2019-2020-as bajnokságra készülnek a Békés megyei kézilabda játékvezetők, a tavalyi szezon értékelésére kértük a vezetőjüket, Nagy Ferencet.

  • Összességében elégedettek lehetünk, minden bajnoki osztályban képviseltettük magunkat, sőt, az NB I-ben ismét két párosunk kapott küldést, az orosházi Héjja Ádám-Kónya Balázs kettős előrelépésének köszönhetően. De az NB I/B-ben és az NB II-ben is meghatározó szerepet töltöttek be a sípmestereink. A hátország is szépen épül, a gyermekbajnokságokban és a megyei bajnokságban egyre több fiatal kap lehetőséget. Mindent figyelembe véve, közel 50 játékvezetőt foglalkoztattunk, akiknek egyötöde hölgy, és szintén ilyen arányban vannak a 20 év alattiak.

Maradjunk még az utánpótlásnál, hiszen a BMKSZ Játékvezetői Bizottságának szakmai programja ezzel a témával foglalkozik a legtöbbet.

  • Mivel az általános feltételrendszer folyamatosan javul, és ennek köszönhetően egyre többen kézilabdáznak, értelemszerűen egyre több játékvezetőre is szükség van. Méghozzá szakmailag felkészült, fizikálisan jó állapotban lévő játékvezetőre. Minden év tavaszán alapfokú tanfolyamot szervezünk, ahol igyekszünk megtalálni azokat az új kollégákat, akikre már rövid távon is számíthatunk. Idén 17-en végeztek, közülük többen már szeptemberben bekapcsolódnak a munkába. Sok jó példa van előttük, a tavalyi alapfokú tanfolyam végzősei közül már van olyan, aki az országos utánpótlás keretbe is bekerülhet, ha a kora őszi országos vizsgán megfelel. A következő tanfolyamra is várjuk majd azok jelentkezését, akik komolyan gondolják ezt a pályát, folyamatosan képzik magukat, és ami fontos, a szabadidejüket is hajlandóak feláldozni.

Júniusban tartották Békésen a hagyományos, két napos nyári táborukat. Hogyan értékeli a rendezvényt?

  • Fontos, hogy egy-egy szezont követően találkozzanak a kollégák, és egyrészt közösen értékeljük a lezárt bajnokságot, másrészt elősegítsük a közösség építést. A hétköznapokban mindenki végzi a dolgát, levezeti a mérkőzését, de sokszor hosszú ideig nem találkozunk egymással. Ezek a továbbképzések a kapcsolatok elmélyítésére is kiválóak. Most Békésén közel 60 játékvezető és versenybíró jelent meg, akik az azóta az MKSZ Játékvezetői Albizottságának elnökévé kinevezett Herczeg Péter előadását is meghallgathatták. De itt volt velünk Klúcsó Jenő is, az utolsó olyan magyar játékvezető, aki olimpián fújhatott, és aki egy konkrét mérkőzés videós kiértékelésén keresztül mutatta be, hogyan kell helyesen alkalmazni a legfontosabb szabálypontokat. Hargitai Gábor pedig az NB II-es mérkőzés ellenőrzések hátterét mutatta be, ez szerencsére sok megyei párost érintett, ebben az osztályban is sokan képviselik játékvezetőként Békés megyét. Az, hogy ilyen neves előadók elfogadták a meghívásunkat, talán jelzi az itt végzett munka elismertségét. A nap végi, egymás közti foci – és kézilabda mérkőzés pedig ismét remekül sikerült, jó volt látni, hogy mindenki milyen lelkesen vetette magát a küzdelmekbe.
Tornagyőztes lett Szegeden a békés megyei kézilabda játékvezetők csapata

A továbbképzés egyik előadása különösen figyelemre méltó, hiszen az újraélesztés helyes technikáját ismerhették meg a résztvevők.

  • Hazánkban, naponta közel 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, és sajnos a sportpályákon is előfordult már tragédia. Szakértők szerint ezeknek a 70 %-a megelőzhető lenne, ha bátran mernénk alkalmazni az újraélesztést. Ledzényi János mentőápoló segítségével az ilyen váratlan helyzetek megfelelő kezelésére próbáltuk felkészíteni a kollégákat, egy próbababán gyakorolhatták a légzés vizsgálatot, mellkas kompressziót. Ha egy látszólag egészséges, ereje teljében hitt sportoló esik össze, az hatalmas sokk, és bár remélem, hogy ilyen nem fordul elő, de ha mégis, a játékvezetőink megpróbálnak majd szakszerű segítséget nyújtani.
Ledzényi János mentőápoló edzésben

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) játékszabályok alkalmazásával kapcsolatos aktuális irányelveit sikerült átültetni a gyakorlatba? Az elmúlt időszak tapasztalatait hogyan lehet összegezni?

  • Ahogy azt nézőként bárki tapasztalhatja, a kézilabda folyamatosan gyorsul, és a szabályváltozások is ezt segítik elő. Sokszor szinte fel sem fogjuk, hogy gólt lő egy csapat, már jön is a gyors középkezdés, és az ellentámadás. Mindez a játékvezetőket is komoly kihívás elé állítja, fizikálisan és mentálisan is toppon kell lenni, csak így lehet tizedmásodpercek alatt jó döntéseket hozni. Ami a konkrét szabálypontokat illeti, három területre kell fókuszálni. A brutalitást, az egészségre veszélyes tevékenységet kell megelőzni, szükség esetén szigorúan büntetni. Alkalmazzuk bátran a piros lapot, és ha kell, a feljelentést jelentő kék lapot; ez az egyik elvárás. A másik két dolog összefügg: elősegíteni a játék további gyorsulását, látványosabbá válását, de ezzel egy időben az ítéleteket, büntetéseket is közérthetőbben kell kommunikálni.

Lassan véget ér a nyár, jön az új szezon. Hogyan alakul a jövő?

  • Az érintett játékvezetők jelenleg az előírt elméleti teszteket csinálják, és egyénileg végzik az erőnléti felkészülést. A hónap végén először az NB I és NB I/B-s kerettagok vizsgáznak Egerben, ide reményeink szerint 5 páros utazhat. Szeptember elején az NB II-es kollégák adnak számot a felkészültségükről, utána pedig beindul a nagyüzem, minden korosztályban pattog majd a labda. A párosoknál egyébként néhány változás történt csak, a korhatár betöltése, vagy személyes okok miatt volt erre szükség, de van egy stabil NB-s mag, melléjük érkeznek az újak, így biztosított a játékvezetői létszám.

A munkánkhoz minden segítséget megkapunk a megyei kézilabda szövetségtől, így Fabulyáné Kovács Tímea elnöktől és Laurinyeczné Buday Vera főtitkártól, ezt ezúton is köszönjük!

Végül beszéljünk egy futóversenyről is, ahol a Békés megyei kézilabda játékvezetők is képviseltetik magukat!

  • Méghozzá 6 fővel, akik két csapatban teljesítik majd a Tiszakürt-Kondoros távot, az M44-es ezen szakaszának átadása előtti futó- és kerékpár túrán. Régóta terveztük, hogy csapatépítő jelleggel elindulunk egy hasonló jellegű megmérettetésen, most a futók mellett többen kerékpáron tesszük meg a távot. Nagy örömünkre „külső” segítséget is kapunk, Kovács István, Pest megyei játékvezető kolléga és Herczeg Péter, az MKSZ JAB elnöke is elfogadta a meghívásunkat, a csapat tagjaként egy-egy résztávot ők is vállaltak.

-kd-