Továbbképzés, rekordlétszámmal

Az elmúlt hétvégén Békésen tartották nyári, kétnapos továbbképzésüket a Békés megyei kézilabda játékvezetők és versenybírók. Közel hatvanan jelentek meg, köztük a nemrég véget ért alapfokú tanfolyamot eredményesen befejezők is, akik itt vehették át oklevelüket Herczeg Pétertől, a Magyar Kézilabda Szövetség játékvezetői albizottságának alelnökétől.

A továbbképzést Fabulyáné Kovács Tímea, a BMKSZ elnöke és Nagy Ferenc, a BMKSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke nyitotta meg, akik eredményesnek ítélték meg a 2018-2019-es szezont. A gyermekbajnokságok keretében hétről-hétre több száz fiatal versenyeztetését kellett biztosítani, és ebben fontos szerepe volt a játékvezetőknek és a versenybíróknak is. Komoly feladatot kaptak azok a fiatalok is, akik egy évvel korábban végezték az alapfokú játékvezetői tanfolyamot, ami azt jelzi, hogy az utánpótlás nevelése ezen a téren is elsődleges feladat. A kézilabda játék egyre gyorsabb, ezért jó fizikumra és alapos szabályismeretre van szükség – hangzott el. A Békés megyei játékvezetők minden bajnoki osztályban képviseltetik magukat, sőt, hosszú idő után ismét két NB I-es párosa van a megyének, mivel a 300. első osztályú mérkőzése felé közelítő Nagy Ferenc-Túróczy József kettős mellé a fiatal orosházi páros, Héjja Ádám és Kónya Balázs is csatlakozott.

Hosszú évek eredményes NB II-es szereplése után ketten is búcsúztak ettől az osztálytól, Elhardt Edina és a korhatárt elérő Hirth György, munkájukat az MKSZ és a BMKSZ is emlékplakettel ismerte el.

Szombat délután az elméleti képzés került előtérbe, Klúcsó Jenő, az MKSZ JAB elemző szakreferense a Békéscsaba – Ferencváros NB I-es női mérkőzést vette górcső alá, kielemezve az egyes játékvezetői döntéseket. Külön videós összeállítás készült a versenybírók részére is, hiszen az elmúlt szezon sok kritikus szituációt hozott.

A továbbképzés első napját a mindig népszerű játékvezetői foci – és kézilabda, majd a Békési Pálinkaházban tartott kötetlen beszélgetés zárta.

A második napon az újraélesztés helyes technikáját mutatta be Ledzényi János mentőápoló. Magyarországon naponta kb. 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, és sajnos a sportpályákon is előfordult már tragédia. Szakértők szerint ezeknek a 70 %-a megelőzhető lenne, ha bátran mernénk alkalmazni az újraélesztést.

A következő előadó Herczeg Péter volt, aki a feltörekvő játékvezetők ellenőrzése során szerzett tapasztalatait osztotta meg. Mivel sok fiatal ült a hallgatóság soraiban, számukra különösen érdekes volt, hogy a jövőben mire helyezzenek nagyobb hangsúlyt, amikor mérkőzést vezetnek. Végül az NB II-es találkozók ellenőri küldéseiért felelős Hargitai Gábor foglalta össze a magunk mögött hagyott szezont, általánosságban is értékelve az ebben az osztályban működő játékvezetők és ellenőrök tevékenységét.