Játékvezetői és ellenőri képzés Békéscsabán

A Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottsága több helyszínen, területi alapon szervezi meg a szezon közbeni szakmai továbbképzéseit. Az első ilyen képzés helyszíne Békéscsaba volt, ahova közel 60 játékvezető és ellenőr érkezett a környező vármegyékből.

Mint Nagy Ferenctől a BMKSZ JB vezetőjétől megtudtuk, az elmúlt időszakban jelentősen átalakult a játékvezetők képzési- és vizsgázási rendszere. Ennek értelmében az egy helyszínes, központosított képzések helyett területi elven, kisebb résztvevői létszám mellett szervezi azokat a Bonifert Ferenc vezette albizottság. A változtatás fő célja, hogy a jelenlévők aktívabban bekapcsolódjanak a továbbképzések előadásaiba, azok interaktívabbak, konzultáció jellegűek legyenek.

A szakmai nap első részében az ellenőrök számára tartott szekciót B. Pech Katalin az MKSZ JAB ezen területért felelős referense moderálta. A résztvevők korábban feladatul kapták, hogy értékeljék, pontozzák egy őszi NB I-es női mérkőzés játékvezetői tevékenységét. Az egységes ellenőri munka elősegítése érdekében most ezeket az értékelő lapokat átnézték, szabálypontról szabálypontra kielemezték az országos ellenőri keret tagjai.

A nap további részében, három csoportban – NB II-es játékvezetők, NB I és NB I/B-s játékvezetők, illetve ellenőrök – folytatták a munkát a résztvevők. A levegőben lökés témakörében Hargitai Gábor, Túróczy József és Palkovits Dávid vezetésével néztek meg jeleneteket a hazai NB-s bajnokságok őszi szezonjából. Az érdekes esetekről készült videókat pedig Bonifert Ferenc, Kovács István és Markó Gábor mutatta be. A továbbképzés sorozat további helyszínei Kaposvár és Szigetszentmiklós lesznek.