Évzárás a játékvezetőknél

Sikeres évet zártak a Békés vármegyei kézilabda játékvezetők

December 15-én este nagyon kellemes környezetben tartotta évzáró összejövetelét a Békés Vármegyei Kézilabda Szövetség (BMKSZ) játékvezetői bizottsága. A közel félszáz résztvevőt Fabulyáné Kovács Tímea a BMKSZ elnöke köszöntötte, aki kiemelte: mind a tavaszi, mind az őszi szezon lebonyolítása komoly feladatot rótt a játékvezetőkre és a versenybírókra is. Az elmúlt évek eredményes szakmai munkájának, illetve a folyamatos utánpótlás képzésnek köszönhetően minden versenyhétvégére, illetve minden helyszínre tudott játékvezetőt delegálni a szövetség. Az elnök megköszönte azt az elhivatottságot, amit ebben az időszakban tapasztalt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a jól megérdemelt pihenés után, tavasszal újabb komoly feladatok várnak mind a játékvezetőkre, mind a versenybírókra.

A jó hangulatú este folyamán lehetőség nyílt a 2023-as esztendő szakmai munkájának összefoglalására is. Erre Nagy Ferenc BMKSZ JB elnök vállalkozott, de mielőtt a tényeket ismertette, ő is köszönetét és elismerését fejezte ki a tagság felé. Az őszi szezonban 45 játékvezetőt és 16 versenybírót foglakoztatott a vármegyei szövetség. Az NB I-ben három páros, az NB I/B-ben egy játékvezető, az NB II-ben pedig hét páros képviselte a BMKSZ-t. A legmagasabb szinten négy Békés vármegyei versenybíró dolgozott, míg az országos ellenőri keretbe négyen nyertek besorolást. Mint minden évben, idén is szerveztek alapfokú tanfolyamot, a sikeresen vizsgázó fiatalok közül heten már ősszel megkezdték játékvezetői pályafutásukat. A következő alapfokú tanfolyamra a tervek szerint jövő tavasszal kerül sor, és a BMKSZ JB egy megyei szintű, a fiatal játékvezetők fejlődését segítő mentor program elindítását is tervezi.

Nagy Ferenc az eredmények között sorolta fel az immár évek óta nagy sikerrel megszervezett strandkézilabda bajnokságot, a nyár eleji megyei játékvezetői továbbképzést és a december 2-i, békéscsabai régiós szakmai képzést. Mivel az eredményes szakmai munka alapja, hogy egy összatartó, egymást segítő közösség legyen a játékvezetői testület, csapatépítő programokat is szerveztek. Ilyen volt a gyulai jótékonysági futáson való résztvétel, vagy az immár hagyományos négy vármegye játékvezetőinek tornája, aminek idén Bács-Kiskun volt a házigazdája, és ahol a korábbi évek két aranyérme után a békési csapat ezüstérmet szerzett.

Az évzáró fontos momentuma volt az év Békés vármegyei játékvezetőinek elismerése. Kiu Gábor a BMKSZ JB alelnöke előbb az utánpótlás kategóriában első Ivanics Patrik -Tóth Bence kettősnek adta át a díjakat. A páros mindkét tagja Szegeden egyetemista, három évvel ezelőtt kezdték a közös munkát, és már az NB II-es keret tagjai. Mint elhangzott, elhivatottságuk példaként állítható kortársaik elé. Az év Békés vármegyei játékvezető párosa az orosházi Héjja Ádám és Kónya Balázs lett. Jelenleg az NB I+ keret tagjai, az ősszel három NB I-es, nyolc NB I/B-s és három NB II-es találkozón kaptak szerepet, illetve vezethettek a Magyar Kupában és a serdülő válogatottnak is. Tehetségüket jelzi, hogy bekerültek az országos mentori programba, pályafutásukat az egykori nemzetközi játékvezető, Klucsó Jenő egyengeti.