2024: TÖRTÉNELMI EB MAGYARORSZÁGON!

A 2022-ES NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ZÁRÓ HÉTVÉGÉJÉN MEGRENDEZETT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN HIVATALOSAN IS ÁTADTÁK AZ ESEMÉNY ZÁSZLÓJÁT A KÖVETKEZŐ RENDEZŐK, AUSZTRIA, SVÁJC ÉS MAGYARORSZÁG KÉPVISELŐINEK.

A szervezők egy prezentáció keretében bemutatták a 2024-es Eb logóját is, egyben történelmi eseményre készülnek: két év múlva először vehet részt huszonnégy csapat egy női kontinenstornán. 

A kézilabda Európa-bajnokságok záró hétvégéje mindig a sportág ünnepe, hiszen az érmekért folyó csaták mellett ekkor mutatkozik be a következő torna rendezője is, kisorsolják az aktuális világbajnokság kvalifikációs párosításait, emellett szakmai egyeztetéseket és konferenciákat is szerveztek az európai kézilabda-szövetségek részvételével. 

Az Észak-Macedónia-Montenegró-Szlovénia közös rendezésénen zajló, vasárnap véget érő Európa-bajnokságon a döntő előtti napon tartotta szokásos záró sajtótájékoztatóját az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), amelynek keretében a 2024-es torna szervezői is bemutatkozhattak. A prezentáció keretében debütált a torna logója is: egy hálóba csapódó labdát jelképez, amelyben a három ország közös nemzeti színei, a piros és a fehér, valamint a magyar trikolórból a zöld is megjelenik.

A sajtótájékoztató keretében a jelenlegi rendező északmacedón, montenegrói és szlovén szövetségek elnökei hivatalosan is átadták az esemény zászlóját a rendező hármasnak. Svájcot a helyi szervezőbizottság vezetője, Roger Keller, Ausztriát a szövetség elnöke, Markus Plazer, hazánkat pedig az MKSZ főtitkára, Horváth Gabriella képviselte. 

– A 24 csapatos torna még több országnak lehetőséget nyújt a bizonyításra, a csoportból való továbbjutásért még nagyobb lesz a küzdelem, még több az izgalmas mérkőzés – mondta el Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára, az Európai Kézilabda Szövetség Végrehajtó Bizottságának tagja. – Biztos vagyok benne, hogy emlékezetes lesz a meccsek számát tekintve dominánsan magyarországi verseny két év múlva!

A 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság több szempontból is különlegesnek ígérkezik. Az eseményt advent idején, november 28-tól december 15-ig rendezik meg, és a női szakág történetében először vehet rész rajta huszonnégy nemzet. A mérkőzéseket négy városban rendezik: Basel (St. Jakobshalle) és Innsbruck (Olympiahalle) két-két csoportkörnek, Debrecen (Főnix Aréna) és Budapest (MVM Dome) egy-egy csoportkörnek és egy-egy középdöntőnek lesz házigazdája, míg az elődöntőknek, valamint a helyosztóknak a magyar főváros lesz a helyszíne. Mindez azt is jelenti, hogy a tizenhat játéknap második hetétől minden mérkőzést hazánkban rendeznek, összesen hatvanöt meccsből negyvenegyet. 

A három ország tapasztalt rendezőnek számít az európai kézilabdázásban. Ausztria 2010-ben önállóan, 2020-ban Svédországával és Norvégiával közösen, Svájc pedig 2006-ban egyedül volt a férfi Eb házigazdája. Magyarország is harmadszor láthatja vendégül Európa legjobbjait, ráadásul tíz évente tér vissza hozzánk a torna: 2004-ben önállóan, 2014-ben a horvátokkal közösen voltunk szervezők. Debrecen és Budapest sem lesz ismeretlen a kéziseknek, mindkét város harmadszor fogadhatja a csapatokat. 

A magyar válogatott az összes mérkőzését a budapesti MVM Dome-ban játssza, amely a 2022-es, magyar-szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnoksághoz hasonlóan a záró hétvége helyszíne is.

A 2024-es torna selejtezőinek sorsolását 2023 tavaszán, míg az Eb-re kijutott válogatottak csoportjainak kialakítását 2024 májusában tartják. A három rendező ország és a 2022-es Európa-bajnok (Dánia vagy Norvégia) automatikusan tagja a huszonnégy csapatos mezőnynek, ők 2023 őszétől egy oda-vissszavágós rendszerben csapnak össze egymással az EHF Euro Cup keretében.

Forrás: mksz.hu