MKSZ-ajánlás edzőmérkőzések és felkészülési tornák rendezésére

A Magyar Kézilabda Szövetség a koronavírus-helyzet, valamint a Kormány a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) rendelete nyomán ajánlást adott ki a sportszervezetek számára a 2020/2021-es bajnoki idényt megelőző felkészülési időszak edzéseivel és mérkőzés-rendezésivel kapcsolatban.

 Az MKSZ ajánlása:
1. A csapatok lehetőség szerint ne utazzanak külföldre edzőmérkőzésre, felkészülési tornára és ne kössenek le magyarországi mérkőzéseket külföldi csapatok ellen, még azon országok csapataival sem, amelyek a kormányrendelet szerint zöld színű besorolást kaptak.
2. Amennyiben a fentiek kikerülhetetlenek, a kormányrendelet (letölthető a csatolt mellékletből) szerinti piros és sárga besorolású országok csapatainak tagjait a Magyarországra való belépéskor ellenőrzik, szükség esetén karantén-időszakot írnak elő. A zöld besorolású országokból érkező csapatok esetében a csapatok játékosai és hivatalos kísérői esetében lehetőség szerint készüljön a beutazást megelőzően legfeljebb 5 nappal korábban PCR-teszt, amelyet a meghívó fél (sportszervezet vagy a felkészülési torna/mérkőzés szervezője) kér a beutazó csapattól. Negatív teszt eredmény felmutatása esetén lehet csak részt venni a mérkőzéseken.
3. A magyarországi játékosok esetében a SARS-CoV-2PCR és IgG kombinált vizsgálat (garat-törlet mintavétel és vérvétel együtt) elkészítése azok esetében ajánlott, akik a mérkőzés/torna megrendezését megelőzően külföldön jártak.
4. A sportszervezetek egészségügyi személyzete (orvos, masszőr, fizioterapeuta, rehabilitációs szakember stb.) fokozottan ügyeljen az egészségügyi szabályok betartására.
5. Ha egy csapat bármely tagja pozitív tesztet produkál, az egész csapat számára a vírus kezelésére vonatkozó egészségügyi protokoll betartása kötelező.
6. Ha egy csapatban előfordul pozitív eset, a csapat a pozitivitás kimutatásától kezdve két hétig ne játsszon mérkőzést.
7. Pozitív eset vagy esetek esetén az érintett játékosok edzésbe való visszatérése kapcsán fokozott óvatosság javasolt, betartva minden orvosi előírást és ajánlást, főként az edzések jellegével és az edzésterheléssel kapcsolatban.

A folyamatos teszteléssekkel, jelentési kötelezettségekkel kapcsolatban az MKSZ a közeljövőben részletes ajánlást és szabályzatot tesz közzé a csapatok biztonságos felkészülésének elősegítésére, összhangban a hatályos jogszabályokkal.
2020. július 14.