Magyarország világbajnok!

Tökéletes befejezés: a magyar női válogatott hat gólos győzelmet aratott Norvégia ellen a junior vb debreceni fináléjában és világbajnok lett!

Női junior világbajnokság, Debrecen
Döntő:
MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 28-22 (10-12)
Játékvezetők: Sosagordalina, Lemesmartinez (uruguayiak).
MAGYARORSZÁG: Hlogyik, Binó, Suba (kapusok), Faluvégi 1, Fodor 3, Giricz, Háfra 8, Hornyák, Kácsor, Klujber 8 (2), Kuti, Lakatos 4, Márton, Pásztor 2, Szabó K. 2, Tóvizi. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir.
NORVÉGIA: Gronlund, Alvern (kapusok), Dahl 1, Ellersten 2, Fossheim 2, Gabrielsen 2, Hovland 1, Huse, Jacobsen 4 (4), Lund 1, Nestaker 1, Olsen 1, Reistad 7, Ronningen, Solstad, Syverud. Szövetségi edző: Geir Oustorp.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5.

Telt ház előtt, varázslatos hangulatban kezdődött a vb-döntő, az első két magyar gólt Klujber dobta. 5-2-es vezetést követően lábra kaptak a norvégok, egyenlítettek, majd a vezetést is átvették, betaláltak kettős emberhátrányból is. Feszült volt a találkozó, több hibával, Golovin Vlagyimir pedig időt kért a 22. percben (8-9). A norvégoknál a jó védekezéshez jó kapusteljesítmény társult, így a skandinávok vezettek a szünetben.
A 2. félidőben feljavult a magyar támadójáték, de többször is gólt kaptunk gyors középkezdésből. Háfra egyenlített a 38. percben, majd Faluvégi talált be, Norvégia pedig időt kért. Pásztor kétszer is eredményes volt, Lakatos viszont összefejelt egy norvéggal és megsérült, kórházba került. A csapatkapitánya nélkül maradt magyar válogatott utolsó erőtartalékait mozgósítva felőrölte ellenfelét a végjátékban, Háfra ellenállhatatlan volt, az utolsó negyedórában négy(!) gólt szerzett, a norvégok pedig nem tudtak megújulni, így hat gólos magyar siker született. A magyar kézilabdázás az 1965-os felnőtt női és 2017-es ifjúsági strandkézilabda elsőség után harmadik világbajnoki címét szerezte.

Golovin Vlagyimir szövetségi edző: – Boldogok és büszkék vagyunk. Az aranyérem, a világbajnoki cím nem az én sikerem, hanem természetesen a lányoké és azoké az edzőkollégáké, akik megtanították őket kézilabdázni, a siker közös, mindenkinek köszönöm, aki részese volt. Nagyon egységes volt a csapat.

Suba Sára: – Elképesztő érzés, hogy világbajnokok vagyunk. Még nem tudjuk felfogni. Két gólos hátránnyal mentünk szünetre. Ekkor az edzőnk, Golovin ellátott minket instrukciókkal, hogy hogyan vegyük át a vezetést és utána tartsuk meg az előnyt. Ezt százszázalékosan be tudtuk tartani és ezáltal sikerült megnyerni a mérkőzést. Nagyon boldogok vagyunk és örülünk, hogy ennyi embernek örömet szereztünk.

Háfra Noémi: – Nagyon nagy élmény volt ennyi ember előtt játszani. A szünetben még vezettek a norvégok, a nézők  erőt adtak nekünk a folytatásban és túllendítettek minket a nehézségeken. Remélem, ezt a formámat a bajnokságban is kamatoztatni tudom, bár nem mindig voltam teljesen elégedett. Nagyon boldog vagyok és büszke a csapatra, fel sem fogom, hogy megnyertük a világbajnokságot!

A 3. helyért:
Oroszország-Koreai köztársaság 27-29 (13-10)

Az 5. helyért:
Hollandia-Dánia 32-28 (16-14)

A 7. helyért:
Franciaország-Románia 30-24 (16-11)

A világbajnokság végeredménye:  1. Magyarország, 2. Norvégia, 3. Koreai köztársaság, 4. Oroszország, 5. Hollandia, 6. Dánia, 7. Franciaország, 8. Románia, 9. Horvátország, 10. Izland, 11. Brazília, 12. Svédország, 13. Japán, 14. Németország, 15. Szlovénia, 16. Montenegró, 17. Spanyolország, 18. Portugália, 19. Angola, 20. Chile, 21. Kína, 22. Paraguay, 23. Egyiptom

 

A világbajnok magyar női junior válogatott:
Kapusok: BINÓ Boglárka (Győri Audi ETO), HLOGYIK Petra (MTK Budapest), SUBA Sára (GVM Europe-Vác)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), KUTI Bettina (MTK Budapest)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (Dunaújvárosi KKA),
Irányítók: LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), SZABÓ Kitti (NEKA)
Beállók: GIRICZ Laura (EUbility Group Békéscsaba), PÁSZTOR Noémi (Budaörs), TÓVIZI Petra (DVSC-TVP)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), HORNYÁK Bernadett (GVM Europe-Vác), KÁCSOR Gréta (GVM Europe-Vác)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)

 

Tartalékok: PÉNZES Laura (DVSC-TVP), HORVÁTH Laura (NEKA)

Szövetségi edző: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina
Kapusedző: BARTALOS Béla
Orvos: Dr. KISEGYHÁZI Attila
Masszőr: CSEH Ferenc
Technikai vezető: HARGITAI Gábor
Videóelemző: BERTA Sándor
Csapatvezetők: ANDORKA Sándor, SZABÓ Tamás